Welke haard of kachel moet u kiezen?

Welke haard of kachel moet u kiezen?

Bij de keuze voor een geschikte haard of kachel spelen een aantal aspecten een rol. Kijk eerst goed wat uw verwachtingen zijn van een haard of kachel. Hierbij is het belangrijk om uzelf de vraag te stellen ‘’Wilt u alleen sfeer en gezelligheid, of is de verwarming van uw woning het belangrijkst?’’

Verschil tussen Haard en een Kachel

Een haard geeft zowel sfeerverwarming en daarnaast warmte. Bij een kachel staat dan weer juist de warmte op de eerste plek, en staat de sfeer op de tweede plek. Het verschil in rendement tussen gashaarden en gaskachels, en houtkachels en houthaarden is een stuk kleiner geworden. Ook is het sfeer-aspect van gaskachels en houtkachels beter geworden, en hebben alle kachels nu vaak een mooi vuurzicht. Toch is het belangrijk dat u bij uw keuze meeneemt dat een kachel op de eerste plek als doel heeft om een ruimte te verwarmen. En een haard op de eerste plaats sfeerverwarming.

Vermogen voor een nieuwe haard of kachel

Het is belangrijk dat uw vermogen is afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. De meeste mensen kiezen een kachel of haard met meer vermogen dan de ruimte daadwerkelijk nodig heeft. Hierbij is het gevolg dat u uw haard of kachel, maar een korte tijd in een lage stand kunt laten branden. Door een hoog vermogen wordt het te snel warm in een ruimte. Dit leidt tot een slechte verbranding bij houtkachels en houthaarden. Het zorgt voor een slechte verbranding en zwarte aanslag op uw ruiten. Als u een te hoog vermogen heeft bij een gaskachel of gashaard leidt dit tot een minder mooi vlambeeld. 

Nu denkt u vast: hoe bepaal ik dan mijn vermogen? Dit kunt u eenvoudig bepalen door de lengte, hoogte en breedte van de desbetreffende ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Bij het snijpunt van een van de lijnen kunt u het vermogen aflezen. Ook hangt het vermogen af van hoe goed uw woning is geïsoleerd.