Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel heeft hetzelfde uitzicht als een houtkachel. Het voordeel van een pelletkachel is, dat je kunt genieten van warm vuur maar hiervoor pellets kunt gebruiken in plaats van hout, waarvoor je eerst een boom moet omhakken, daarna de houtblokken moet klieven/kloven en dan nog eens stapelen. Ook een erg belangrijk ding is, dat een pelletkachel ook milieuvriendelijker is en je bespaart verbruikskosten.

Hoe werkt een pelletkachel?

De pelletkachel bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zo heeft een pelletkachel een opslagplaats voor de pellets. Deze gaan automatisch naar de verbrandingskamer. Dit wordt gedaan doormiddel van een vijzel of grote schroef. Die wordt weer aangedreven door een motor, die de pellets op het vuur gooit. Ook beschikt een pelletkachel over een ventilator. De ventilator zit er in voor een constante luchtstroom, die over het vuur blaast. Zo blijft de verbrandingstemperatuur hoog. Een tweede ventilator blaast warme lucht de kamer in. Zo wordt de warmte goed verdeeld over de ruimte waar de pelletkachel staat.

Soorten pelletkachels

Er zijn twee soorten pelletkachels. Zo heb je vrijstaande en inbouw pelletkachels. Deze kunnen niet alleen verschillen van stijl, materiaal, kleur, model maar ook aan de manier van vullen. Je hebt de keuze uit een bovenlader en een bodemvuller.

Een vrijstaande pelletkachel staat los in de kamer. Deze zou dus verplaatst kunnen worden naar een andere ruimte. De kachel wordt aangesloten op een stroombron. Het verbruik is erg laag. De pelletkachel is erg efficiënt, blaast warme lucht en is makkelijk schoon te maken en te onderhouden, omdat je makkelijk bij de onderdelen kan.

Een inbouw pelletkachel kan in de bestaande open haard worden geplaatst. Zo kun je deze ook rechtstreeks aan een schoorsteen koppelen. Doordat de inbouw pelletkachel op een slee is gemonteerd, is deze perfect te reinigen en kan je overal heel goed bij. Ook deze heeft een bovenlader zoals een gewone pelletkachel.