De Veiligheid van uw Pelletkachel

Wellicht vraagt u zich af hoe brandgevaarlijk een pelletkachel is. Een logische vraag, en het korte antwoord is dat een pelletkachel natuurlijk veilig is. De kans op koolmonoxidevergiftiging of brand is ontzettend klein. Wat wel belangrijk is, is dat de aanschaf, installatie en het onderhoud in ieder geval goed gebeurt. Veiligheid voorop!

 

Zorg dat u uw pelletkachel laat installeren door een erkende professionele installateur. Zo weet u zeker dat u te maken heeft met een vakman die op de hoogte is van de meest recente wet en regelgeving omtrent de werking van pelletkachels.

 

Wat kunt u zelf doen?

 

De pellets die worden gebruikt zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof van zaagsel en houtsnippers. Het is essentieel dat u zorgt dat u alleen materiaal van een goede kwaliteit als brandstof gebruikt. Meestal zijn die pellets van hoogwaardig naaldhout. Deze houtpellets komen vaak zelfs met een apart keurmerk. Wanneer u investeert in een kwalitatief goede pelletkachel, kunt u daarnaast beter ook investeren in kwalitatief goede houtpellets. Bij ‘slechte’ houtpellets loopt u het risico dat deze vervuild zijn en slecht verbranden. 

 

Hoe zou brand dan toch kunnen ontstaan?

 

De kans op brand bij uw pelletkachel is extreem laag. Door verkeerde installatie of andere menselijke handelingen zou er toch brand kunnen ontstaan. We lichten hieronder toe wat er eventueel zou kunnen gebeuren:

  •  
  • – Wanneer de kachel niet goed wordt onderhouden ontstaat de kans dat de branderkorf langzaam verstopt raakt. Door verminderde zuurstoftoevoer, kunnen de houtpellets minder goed branden. Als deze pellets niet volledig verbranden vergroot dit de kans op brand. 
  •  
  • – Verder is het noodzakelijk om het T-stuk regelmatig te controleren en schoon te maken met een geschikte aszuiger. Door dit te controleren ziet u ook in hoeverre de pellets verbranden. Bij de kwalitatief hoogwaardige pelletkachels zal er weinig as achterblijven. Als de kachel in hoog vermogen brandt, ontstaat de kans dat het as gaat branden.
  •  

Door goede installatie en regelmatig onderhoud verlengt u dus ook de levensduur van uw kachel. Ook vanuit de Brandweer wordt het belang benadrukt van een professionele installateur. Lees hier wat de Brandweer schrijft over onderhoud en installatie. Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op. Onze vakmensen zijn deskundig en hebben jarenlange ervaring. Zij vertellen u graag meer!