Is een pelletkachel een duurzame oplossing?

is een pelletkachel duurzaam

Waarom is een pelletkachel duurzaam?
Over het algemeen worden pelletkachels bestempeld als duurzaam, mits het hout van de pellets uit duurzaam beheerde bossen komt. Een pelletkachel stoot zo’n
95% minder fijn stoffen uit dan een houtkachel, echter is een pelletkachel niet volledig schoon.


Er komen nog wel enkele schadelijke stoffen vrij zoals
koolmonoxide, roet, stikstofoxide en vluchtige organische stoffen. Dit komt overigens niet vrij in het huis van de stoker, want de verbranding verloopt gesloten en volledig geautomatiseerd.

 

 

CO2 Neutrale pellets

De pellets die worden gebruikt bij de pelletkachels zijn CO2 neutraal. Met CO2 neutraal wordt bedoeld dat bij de verbranding van de houtpellets net zoveel CO2 vrijkomt als de boom gedurende zijn groei heeft opgenomen uit het milieu.

 

Hout laten branden of laten wegrotten in de natuur geeft dezelfde CO2 waarde terug aan de natuur. De houtpellets zijn een goedkope en gebruiksvriendelijke manier van verbranding. Pellets die zijn gemaakt van het afval van zaagsel van hout uit verantwoord beheerde bossen, is redelijk duurzaam. In een verantwoord beheer bos wordt net zo veel gekapt, als dat er aangroeit.

Pelletkachel NordicFire
Pelletkachel bedienen

Duurzame vervanger

Toch een kleine kritisch noot, want bomen nemen pas na een aantal jaar, wanneer de bomen groot genoeg zijn, CO2 op. Dit loopt dan niet gelijk aan het kappen van de bomen.

 

Ook kunnen ie beheerde bossen minder goed zijn voor de ecosysteem dat leeft in de natuur rondom deze bossen. Maar over het algemeen zijn Pelletkachels in ieder geval een duurzame oplossing voor een klassieke houtkachel.