4 Tips voor uw Houtkachel

Het is enorm belangrijk om brandstof te hebben die in de juiste conditie is. Zo voorkomt u overlast bij uw buren en het beste voor uw houtkachel!

 

Wat is nodig voor goede brandstof? Het hout waarmee u stookt dient bijvoorbeeld goed droog te zijn. Als uw hout een vochtpercentage van minder dan 20% heeft is het hout in goede conditie.

Er zijn een aantal factoren waaraan u kunt zien wanneer uw hout droog is. Het schors van het hout hoort los te laten en u kunt het meten door een vochtpercentage meter.

 

Waarom is het nou belangrijk dat uw hout droog is? Het zijn de fijnstoffen die bij nat hout vrijkomen. Bij droog hout komen er een stuk minder fijnstoffen vrij. 

De schoorsteen

Wat ook ontzettend belangrijk is, is dat de schoorsteen van de houtkachel in een goede staat is. Er dient genoeg trek te zijn in de schoorsteen. De trek dient ervoor dat er geen rookgassen de kamer in trekken, maar juist naar buiten en u dus geen terugslag creëert. 

 

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat uw schoorsteen schoon is. Wanneer uw schoorsteen niet schoon is, is er sneller kans op een schoorsteenbrand. Ook worden dan rookgassen minder goed afgevoerd. Wij raden aan dat u één keer per jaar een schoorsteenveger laat komen.

Manier van stoken

De manier van stoken is ook erg belangrijk. Veel mensen gebruiken nog steeds kranten en aanmaakblokjes om het vuur aan te maken. Na jaren ervaring is gebleken dat u het vuur van boven naar beneden te laten leiden. Door deze methode komen er een stuk minder fijnstoffen vrij. Hiervoor is de Zwitserse stookmethode bedacht.

Dit houdt in dat u het meest brandbare hout bovenop ligt, en de grote houtblokken onderop. Zo heb je aan het begin al volledige verbranding. Dit houdt de kachelruit langer schoon, en is ook nog is beter voor het milieu!

Ventielatierooster

Zorg ook dat de luchttoevoer goed is, om het vuur voldoende zuurstof te geven.
Dit ontstaat wanneer u de ventilatieroosters van de kachel helemaal openzet, of een raampje in de kamer te openen. Zo creëer je extra frisse lucht.